Jan 29, 2011

Totul despre gelatina


Definitie : Substanță proteică coloidală preparată prin fierbere din oase, cartilaje.

Gelatina se foloseste frecvent la prepararea torturilor, a diferitelor deserturi si a pateurilor. Pentru ca aceasta sa se intareasca si sa nu se faca cocoloase, trebuie tinut seama de urmatoarele:
 
Important: Gelatina contine albumina si de aceea nu trebuie fiarta. Altfel isi pierde puterea de inchegare si cremele nu se leaga.
Pentru creme: la 1/2 l de lichid - 4 foi de gelatina.
Pentru jeleuri mai tari: la 1/2 l de lichid - 6 foi de gelatina.
Pentru piftii sau creme care trebuie rasturnate se folosesc 8 foi. Gelatina pulbere este mai usor de dozat si se procedeaza la fel ca la foi.
1 foaie gelatina - 2g gelatina pulbere
 
Mod de preparare
Gelatina se inmoaie mai intai in apa rece, pana ce devine "alunecoasa", dupa care, se incorporeaza in lichidul cald si se lasa sa se topeasca, amestecand incontinuu, sau se pune pe foc sa se topeasca (nu trebuie sa fiarba). 
Pentru lichidele reci - de ex. frisca nebatuta - se topeste gelatina (care a fost mai intai inmuiata in apa rece), pe foc slab, intr-o craticioara. Se incorporeaza 2 linguri de crema rece si se amesteca apoi puternic cu restul compozitiei. Se toarna crema intr-o forma si se lasa sa se intareasca la frigider. Durata depinde de cantitate: intre 90 de minute si 3-4 ore. 

prima faza- gelatina inmuiata in apa rece

3 comments:

 1. Salut Oana,

  Mersi de postul asta.
  Am totusi o intrebare: pentru FL folosesti Knox brand si considerand ca un plic mic de Know are 7g, asta ar insemna aprox 3 1/2 foi de gelatina?

  Ai gasit sau stii cumva alternative pentru Gelatina, care sa nu fie de provenienta animala?

  Mersi,
  Mirela

  ReplyDelete
 2. Salut Mirela,
  Eu folosesc Knox, un pliculet are 7 grame (3 1/2 foi gelatina).
  Nu m-am gandit la o alta alternativa pt gelatina care sa nu fie de provenienta animala...dar ma voi informa sa vad daca exista si voi posta.
  Multumesc de idee.
  Pup

  ReplyDelete
 3. Mirela,
  Este gelatina vegetala si se numeste Agar Agar provine din Asia si se traduce Jeleu Jeleu.
  Se gaseste la amazon de cumparat.
  Pup

  ReplyDelete