Jan 29, 2011

Totul despre gelatina


Definitie : Substanță proteică coloidală preparată prin fierbere din oase, cartilaje.

Gelatina se foloseste frecvent la prepararea torturilor, a diferitelor deserturi si a pateurilor. Pentru ca aceasta sa se intareasca si sa nu se faca cocoloase, trebuie tinut seama de urmatoarele:
 
Important: Gelatina contine albumina si de aceea nu trebuie fiarta. Altfel isi pierde puterea de inchegare si cremele nu se leaga.
Pentru creme: la 1/2 l de lichid - 4 foi de gelatina.
Pentru jeleuri mai tari: la 1/2 l de lichid - 6 foi de gelatina.
Pentru piftii sau creme care trebuie rasturnate se folosesc 8 foi. Gelatina pulbere este mai usor de dozat si se procedeaza la fel ca la foi.
1 foaie gelatina - 2g gelatina pulbere
 
Mod de preparare
Gelatina se inmoaie mai intai in apa rece, pana ce devine "alunecoasa", dupa care, se incorporeaza in lichidul cald si se lasa sa se topeasca, amestecand incontinuu, sau se pune pe foc sa se topeasca (nu trebuie sa fiarba). 
Pentru lichidele reci - de ex. frisca nebatuta - se topeste gelatina (care a fost mai intai inmuiata in apa rece), pe foc slab, intr-o craticioara. Se incorporeaza 2 linguri de crema rece si se amesteca apoi puternic cu restul compozitiei. Se toarna crema intr-o forma si se lasa sa se intareasca la frigider. Durata depinde de cantitate: intre 90 de minute si 3-4 ore. 

prima faza- gelatina inmuiata in apa rece