Feb 22, 2011

Despre praful de copt

 
Ce este praful de copt si cum il folosim? 
Praful de copt este un agent de crestere, care ajuta aluatul sa se umfle si sa devina pufos in timp ce se coace (in contact cu o sursa de caldura). In general, praful de copt este o combinatie intre bicarbonat si amidon. Praful de copt are cam acelasi efect pe care il are si drojdia, cu diferenta ca actioneaza mult mai repede si e mult mai putin pretentios. De exemplu, briosele erau la inceput nimic altceva decat aluatul dospit de cozonac (apropiat de aluatul clasic de paine), copt insa in forme mai mici. Ulterior, muffins au devenit unele dintre cele mai cunoscute prajiturele, pentru ca, se pare ca americanii, nerabdatori, au inlocuit drojdia cu praf de copt.

Cum actioneaza praful de copt?
 

Majoritatea tipurilor de praf de copt au dubla actiune, respectiv reactioneaza de doua ori: contine un acid care se dizolva in contact cu apa si un alt acid care nu se dizolva decat atunci cand se ajunge la o temperatura mare, in cuptor. Acest praf de copt cu actiune dubla este responsabil pentru aluatul care devine pufos, usor si creste mult in volum. Praful de copt care are o singura actiune este folosit doar la scara industriala si nu este disponibil in comert.

Bine de stiut...
Cand vreti sa faceti o prajitura, trebuie sa aveti in vedere regula de 1 lingurita sau o lingurita cu varf pentru fiecare 150 - 200 g de faina folosita. 
Inainte de a folosi praful de copt, e bine sa il cerneti impreuna cu faina, pentru a va asigura ca este distribuit uniform si aluatul va creste corespunzator. 
Verifica intotdeauna termenul de valabilitate, praful de copt se poate folosi la 24 de luni dupa data fabricatiei.
O data ce pliculetul sau cutia de praf de copt sunt desfacute, praful de copt se poate folosi intre 3 si 6 luni.

Prea mult sau prea putin praf de copt intr-o prajitura…
Este bine sa respectam cantitatile de praf de copt dintr-o reteta. De ce? Daca puneti prea mult praf de copt, acesta face aluatul mult prea aerat, cu gauri si riscati ca acestea sa se ridice la suprafata si sa rupa coca. Acum intelegeti de ce uneori pandispanul pentru blatul de tort nu iese uniform/explodeaza la mijloc sau se lasa dupa ce a crescut frumos?
Prea putin praf de copt, iarasi nu este bine. Aluatul nu va creste destul si va ramane foarte dens, cu o textura umeda si „necoapta“
 
Cum pastram praful de copt?
Praful de copt trebuie depozitat la temperatura camerei, intr-un loc uscat si ferit de umezeala. Nu tineti praful de copt aproape de chiuveta sau de aragaz, ci mai degraba in camara, intr-o cutie de metal, inchisa ermetic. Praful de copt nu se pastreaza in frigider deoarece isi pierde mai repede proprietatile.

Cum stii daca praful de copt e bun de folosit? 
Amesteca o lingurita de praf de copt intr-un pahar cu apa, daca va face bule inseamna ca este inca activ.
De asemnea, daca praful de copt este vechi, veti gasi in el gogoloase. In acest caz nu mai este bun. 

Praful de copt pentru prăjituri nu se stinge.
Suntem obişnuiţi să stingem praful de copt cu zeamă de lămâie sau oţet înainte de a-l folosi la prăjituri.
Reacţia chimică care are loc cu degajare de gaze duce la creşterea, afânarea aluatului, reacţie care trebuie să aibă loc în aluat cu componentele lichide de exemplu lapte, iaurt, zeama de lămâie, ouăle bătute etc. și nu înainte pentru că altfel nu mai are rost să le punem.
Cel mai bine e să amestecăm direct praful de copt cu făina, fără stingere, apoi să le adăugam în compoziție.
Nu influențează gustul prăjiturii, dar trebuie să fim atenți la cât punem respectiv să respectăm instrucțiunile de pe pachet.


1 lingurita praf copt (baking powder) - 1/4 sau 1/2 lingurita bicarbonat (baking soda)
1pliculet praf copt cantareste 10-12g.

0 comentarii:

Comentează

Poţi să incluzi link (calea catre fisier jpg) către o imagine dacă ai încercat reţeta şi ai făcut o fotografie.